top of page

- Psikolojik destek almam gerektiğini nasıl anlarım?

   Her şeyden önce meselenin psikolojik destek almanın "gerekli olması" veya "gerekli olmaması" şeklinde değerlendirilmemesini tavsiye ederim. Bir şeyin gerekli olup olmaması, nadir durumlarda söz konusu olabilir. Sınavınızı geçmeniz için belirli bir puana gerek vardır; ilacınızın işe yaraması için doktorunuzun tavsiye ettiği şekil ve dozda alınmasına gerek ardır. Bu örnekleri arttırmak mümkündür. "Gereklilik", genelde dışsal bir noktadan, o noktayla olan ilişkinizden, arzulanan sonuçlara ulaşılabilmesi için konan koşul-önkoşullardan doğar.

        Oysa ruh halimiz, psikolojik ihtiyaçlarımız için bu dışsal gereklilikler nadiren söz konusudur.

     Kendinizi genel olarak mutsuz hissediyor, yoğun kaygılar içinde yaşıyor olabilirsiniz. Ortada belirli bir sorunun varlığı gözünüze çarpabilir veya o an bulunduğunuz noktadan her hangi bir sorun görünmeyebilir. Bazen psikiyatrik bir muayene sonucunda depresyon, obsesif kompulsif bozukluk panik bozukluk gibi adı daha fazla konulan sıkıntılar sebebiyle psikolojik destek almanız önerilebilirken bazen durum daha farklı olabilir: Birileriyle oturup konuşmak, neler yaşadığını anlamak, anlaşılmak, birlikte bir yol çizmek arzusu psikolojik destek almak için yeterli olabilir.

- Alacağım psikolojik destek ne kadar sürecek?

       Bu, size bağlı. Her insanın ihtiyaçları, değişmek istediği hızı, değişebildiği hız, hatta bir şeyleri değişmek veya değiştirmek istemediğini fark etmesi için gereken zaman farklıdır. İnsan, genellenebilir, kalıplara sokulabilir, keskin ölçülerle hesaplanabilir bir varlık değildir. Olması da gerekmiyordur. Psikolojik destek, siz almak istediğiniz sürece devam eder. Bitirmeye karar verdiğinizde de bunun üzerine terapistinizle konuşur, geçmişe bir göz atar, geleceğe selam verir ve birlikte planlamış olduğunuz şekilde süreci sonlandırırsınız. Bu sizin deneyiminiz! Bunu şekillendirecek şey de sizsiniz.

- Psikolojik destek geçekten işe yarar mı?

     Araştırmaları ve kişisel gözlemlerimi birleştirerek şunu söyleyebilirim: Yaramasını istiyorsanız, iyi eğitimli bir psikoterapist ile çalışıyorsanız, psikoterapistinizle insani iletişiminizin uyumlu olduğunu hissediyorsanız ve görüşmelerinizi düzenli takip ediyorsanız, işe yaramaması için bir neden yok. 

- Psikolojik destek alırken nelere dikkat etmeliyim?

       Üniversitelerin psikoloji ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmuş, üstüne "Klinik" alanda yüksek lisansını gerçekleştirmiş, gerekli süpervizyon desteğini almış ve gerektiğinde halen almakta olan; veya gerekli hallerde (bakınız "Klinik Psikolog" olma kriterleri) doktora eğitimini de "Klinik" alanda yapmış kişileri tercih etmeniz önemlidir.

         Psikoterapistlerin kendi terapi süreçlerinden geçmiş olmaları, uluslararası yayınları takip etmeleri, kendi mesleki gelişimlerine önem vermeleri bir diğer kriter sebebidir. Ancak alanda çok sayıda eğitim olduğunu, bunların bir kısmının yoğun eğitimler, süpervizyon ve denetlenme gerektirdiğini de belirtmek gerekir. Psikoterapistlere meslek hayatlarında, sizlere yardımcı olurken katkısı olacak asıl eğitimlerin çok kısa, tek yönlü, anlatma-dinleme sistemi dışında olması önemlidir.

- "Psikiyatrist" mi, "Psikoterapist" mi?

      Bu iki meslek birbiriyle yan yana çalışabilecek, birbirine ihtiyaç duyan iki farklı çalışma alanını temsil eder. Psikiyatristler üniversitelerin Tıp Fakülteleri'nden mezun olmuş, hastalara gerekli nörolojik-biyokimyasal yardımı vermek için eğitim görmüş kişilerdir. Bazı psikiyatristler, gerekli olan uzun eğitimlerden de geçerek psikoterapi yapabilecek yetkinliğe sahip olurlar ve alanda başarıyla her iki ihtiyaç için de çalışabilirler.

             Psikoterapistler, bir önceki soruda açıklanan yollarla kişilerin nörokimyasına da etki eden "hayat bakışlarını", "hayatı yaşama şekillerini", "geçmiş travmalarını anlamlandırma şekillerini", "geleceğe yönelik adımlar atma hallerini" analiz etmek ve danışana gerekli desteği vermek için çalışırlar. Alanda deneyimli bir psikoterapistin gerekli eğitimleri almak dışında, uzun süre danışan görmesi, insan olmanın farklı hallerini anlayabilmesi, kendi kişisel süreçlerini de bu eğitim boyunca gözden geçirmesi gerekmektedir.

             Psikiyatristler (psikoterapist olarak eğitim görmedikleri sürece) gerekli farmakolojik düzenlemeler ve muayenelerle yardımcı olacak, süreçte işbirliğini psikoterapistler ile paylaşacaklardır. Bu iki meslek çalışanı bir ekip olarak danışanların sağlığı için gerekli hallerde iletişimde olacaklardır.

             İlk başvurunuzu yapacağınız kişi kim olursa olsun, gerekli durumlarda sizi daha geniş yardım almanız için diğerine yönlendirecektir.

Merak ettiğiniz diğer sorular için, iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page